16.4.2019

TAIMI JA SATO KIRJOJEN INNOITTAMANAUsein sitä aikuisena on todella huono opettelemaan uusia taitoja, etenkin jos taustalla on epäonnistumisia. Liian usein takaraivossa on ajatus "en mä kuitenkaan osaa" vaikka ei tosissaan ole koskaan yrittänytkään. Lapsille toki toitotamme, ettei voikaan onnistua jos ei edes yritä eikä epäonnistumisten pidä antaa lannistaa. Uusien asioiden opettelu koetaan monesti vaivalloisemmaksi ja vaikeammaksi kuin ne itseasiassa ovatkaan ja sen vuoksi heitetään hanskat tiskiin ennen kuin edes kokeillaan. Näin on käynyt myös minulle monissakin asioissa, mutta nyt päätin vaientaa toisella olallani olevan pessimistin ja tarttua tuumasta toimeen: laitoin taimia kasvamaan!


Olen siis todellakin täysin tietämätön lähes kaikista kasveihin liittyvistä asioista ja lähdin liikkeelle ihan nollista. Usein ensimmäinen kompastuskivi tuleekin siinä, tietoa on liikaa ja termit liian vaikeita ja usko loppuu jo ennen kuin pääsee edes alkuun. Koska olen ihminen, joka tykkää lukea asioista kirjoista ennemmin kuin selata netin loputonta suota, päätin tilata itselleni Johanna Vireahon ja Hanna Marttisen kirjoittamat taimi ja sato kirjat auttamaan minut alkuun tällä taipaleella.


Taimi kirja perehdyttää lukijan nimensä mukaisesti taimikasvatuksen saloihin ja tässä lähdetään liikkeelle ihan alusta ja kerrotaan juurtajaksain selkeästi mitä kaikkea kasvatukseen tarvitaan ja miten hommassa edetään. Kirja on kirjoitettu ihanan kannustavasti ja innostavasti ja sormeni syyhysivät kyllä päästä istuttamaan omat siement kun kirjaa lueskelin.

Kirja on mielestäni kivan maanläheinen ja helppolukuinen eikä sitä lukiessa tule olo, että homma olisi jotenkin vaikeaa. Päinvastoin, luettuani tämän ihmettelin miksi en ole aikaisemmin tähän ryhtynyt! Uusissa asioissa minulla ainakin monesti käy niin, että asetan tavoitteet aivan liian korkealle ja kun aloittelijana ei yllä ammattilaisen tasolle, into laantuu ja koen epäonnistuneeni. Nyt päätin aloittaa pienesti, helpoilla kasveilla ja vähäisellä määrällä. Minun ei tarvitse hankkia pihaan isoa kasvihuonetta ja ruokkia perhettäni oman maan sadolla. Ei, nyt opetellaan ja katsotaan mitä saadaan aikaiseksi.


Taimi kirjassa käsitellään enimmäkseen esikasvatettavia hyötykasveja ja tekijöiden toisessa sato kirjassa kerrotaan sitten keittiötarhan perustamisesta ja puhutaan vihannesten, yrttien ja juuresten viljelystä. Suosittelen kyllä molempia kirjoja lämpimästi hyvien vinkkien, selkeiden ohjeiden ja kauniiden kuvien takia!Hypätään seuraavaksi sato kirjan kimppuun. Tämä on sisarkirjaansa paksumpi ja alkaa keittiöpuutarha perustamisesta. Itselläni on haaveena laittaa muutama istutuslaatikko takapihalle ja kirjasta saa vinkkejä millaiseen paikkaan istutukset kannattaa laittaa, millaista multaa käyttää ym. Tästä tarina siirtyy vuodenaikojen mukaan ja ensimmäisenä on keittiöpuutarhan kevät ja siitä homma etenee selkein ohjein sitten eteenpäin.

Sato kirja on höystetty ihanialla resepteillä aina sen mukaan mikä vuodenaika on menossa. Lisäksi kirjassa on mm. erillinen osio yrteille, salaateille, tuholaisten torjunnalle, sadon säilömiselle ja syystöille.
Taimi kirjan hyvien ja selkeiden ohjeiden mukaan suunnistin kauppaan ja ostin muutamia siemenpusseja ja pieniä istutusastioita. Tämä opettaa myös hyvin kärsivällisyyttä, sillä muutamassa päivässä ei tapahtu mitään. Koin kuitenkin lapsenomaista riemua kun huomasin, että tomaattipurkista pilkistää jotain vihreää, jee mä osasin! Noh, ei tällä vielä kuuhun mennä, mutta tästä on hyvä jatkaa ja toivottavasti edes joistain siemenistä kasvaa jotain syötävääkin!Nyt pitäisi pyytää miestä väsäämään muutama istutuslaatikko ulos ja siitä se homma sitten taas etenee. Osan taimista ajattelin laittaa ruukkuihin ja muutama siemenpussi odottelee tuolla suorakylvöä jahka jokin istutuspaikka saadaan tehtyä. Pienin askelin, kyllä tästä hyvä tulee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät aina!